Mire jó az akkreditáció?
Gyakori kérdések és hasznos válaszok,
mielőtt az akkreditációba vágná a fejszéjét
Miért van szükségem progamakkreditációra?

A következőkhöz van szüksége program akkreditációra:
- ÁFA mentes tanfolyamok
- Pályázatok
- Intézményakkreditáció megszerzésének előfeltétele

Ha bármelyik igaz Önre, akkor szüksége van program akkreditációra.


Miért van szükségem intézményakkreditációra?

A következőkhöz van szüksége intézményi akkreditációra:
- Pályázatok
- Nyelvvizsgahely létesítése
- OKJ-s vizsgáztatási engedély megszerzése
- Hatósági képzések szervezése
- És most már egyre több intézettől halljuk: presztízs, sokszor a megrendelők az intézményakkreditáció meglétét, vagy nem meglétét támasztják feltételül, hogy egy képzővel, vagy tréningcéggel, vagy tanácsadó céggel leüljenek tárgyalni tréninekről, képzésekről.

Ha bármelyik igaz Önre, akkor szüksége van intézményi akkreditációra.


Mennyi idő az intézményakkreditáció, ha teljesen a nulláról kezdem?

1. Ha nincs még bejelentve a cég/intézmény a felnőttképzési tevékenységre, akkor a felnőttképzési bejelentést bármikor megteheti, 9610 Ft eljárási díj (hogy ez hogyan jött ki? :-)) és a bejelentés azonnal érvényes.

2. Utána beadja a programakkreditációt: elbírálása 60 nap, vagy FAT üléstől függően. A programakkreditáció nélkül nem adhatja be az intézményakkreditációt, a programakkreditáció szükséges az intézményakkreditációhoz.

3. A programakkreditáció megszerzése után az adott programot megvalósítja egyszer (igen, elég egyszer). FIGYELEM: ha többmodulos a program, akkor elég egy modult is belőle megvalósítani, az a lényeg, hogy az adott modul, az akkreditált program szerint, önálló bemenettel és kimenettel rendelkezzen. Hozzáteszem, ez egy viszonylag "friss" szabályozás, pár éves, de sok szakértőnél még nem egyértelmű, tehát ha csak egy modult valósít meg az akkreditált képzésből, akkor a helyszíni szemlén nagyon képben kell lennie, vagy kérje tanácsadó segítségét. Az akkreditált program megvalósítása után beadja az intézményakkreditációt: elbírálása 60 nap, vagy FAT üléstől függően.

Ha minden óramű pontossággal megy (ritkán szokott), akkor összesen, a kezdéstől min. 180 nap, amíg Önnek intézményakkreditációja lesz, ha a nulláról kezdi és profi tanácsadója van. Ha nem vesz igénybe segítséget, akkor ez az idő lehet akár 1, másfél év is.


Hogyan tudok intézményakkreditációt szerezni?

Először is felnőttképzési nyilvántartás. Ezt az illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani.

A felnőttképzés megkezdésének feltételéről, a felnőttképzés bejelentéséről itt olvashat részletesen: http://akkreditacio.blogspot.hu/2011/10/elso-bator-lepesek.html
Nagyon fontos, hogy a képzések között legyen az akkreditálandó program, valamint, hogy felvegyen 2 felnőttképzési szolgáltatást, az előzetes tudásszint felmérés kötelező, mellette a képzési tanácsadást és képzési szükségletek felmérését szoktam javasolni.

A felnőttképzési bejelentéshez szükséges űrlapot, útmutatóval innen tudja letölteni: www.fbi.info.hu/download/bejelentes_feln_nyilv_urlap_es_utmutato.doc

Másodszor egy akkreditált program. Ezt el tudja Ön is készíteni, ebben az esetben készüljön fel a hosszú-hosszú órákra, amelyeket íróasztal mellett, számítógép billentyűzetét ütve fog eltölteni. A programakkreditáció átfutási ideje 60 nap.

Harmadszor meg kell valósítani a program akkreditációt.
FIGYELEM: a képzést a programakkreditáció érvényességének kezdete UTÁN és az intézményakkreditációs kérelem beadása ELŐTT kell megvalósítani. Magyarul a menetrend: programakkreditáció megszerez, utána képzés leoktat, képzés végén intézményakkreditációs kérelem a FAT-nak bead.

Az intézményakkreditációs pályázat megírása és beadása. Tanácsadásunk során a teljes folyamatot mi vezényeljük le, lépésről lépésre végigvisszük Önt, a pályázatot megírjuk, Önt és az intézményét felkészítjük a helyszíni szemlére, a helyszíni szemlén képviseljük Önt. A helyszíni szemle az intézményakkreditáció sikerességének alfája és omegája, lehet remek az intézményakkreditációs pályázat, a helyszíni szemlén így is megbukhat.


Hány évre kapom meg az akkreditációt?

Program akkreditáció: 3-5 év, attól függően, hogy mennyire időtálló.

Intézmény akkreditáció: minden esetben 4 év.


Mennyibe kerül az akkreditáció?

A felnőttképzési bejelentésba vétel eljárási díja 9610 Ft. Ezt az illetékes kormányhivatalnak kell beadni (lásd link fent) és oda befizetni az eljárási díjat.
A programakkreditáció eljárási díjai a következők, a program max. óraszáma alapján:
70.000 Ft (1-199 órás programnál), 90.000 Ft (200-600 órás programnál), 120.000 Ft (601-1000 órás programnál) és 150.000 Ft (1000 óra felett).
Az intézményakkreditáció eljárási díja 400.000 Ft.
A program-és intézmény akkreditációs eljárási díjakat az NMH SZFI bankszámlájára kell befizetni. Érdemes nekik írni egy levelet, hogy számlát szeretne kapni róla, ha el szeretné számolni költségként, mert a számla az eljárás megkezdése után érkezik.

Ezeken felül van még a tanácsadói díj/díjak ha tanácsadó segítségét szeretné igénybe venni az akkreditációhoz - mi nagyon ajánljuk. Nagyon könnyű elveszni a jogszabályok és a FAT által elvárt dolgok dzsungelében. Az utólagos kármentés mindig problémásabb, rizikósabb és drágább.


Alkalmas vagyok-e az akkreditációra? Mik a belépési feltételek?

A programakkreditációt bárki beadhatja, aki regisztrált felnőttképzési intézmény (azaz van felnőttképzési nyilvántartási száma) és rendelkezik képzési programmal. A programakkreditációban ezt kell kifejteni. Valamint persze átutalja az eljárási díj összegét a FAT-nak.

Az intézményakkreditációtt bármilyen oktatással foglalkozó cég/intézmény beadhatja, tehát lehet egyéni vállalkozó, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, egy személyes kft., vagy éppen egyéni cég. Az se baj, ha csak egy személy van a cégben és ő végez minden munkát, beleértve az oktatást is. A cég/intézmény mérete NEM feltétele az intézményakkreditációnak. A pályázatot az adhat be, aki rendelkezik felnőttképzési nyilvántartási számmal, program akkreditációs tanúsítvánnyal és a program akkreditációt már meg is valósította.


Melyek a legszükségesebb dolgok az intézményakkreditációnál?


1 Képzésért felelős vezető megfelelő végzettséggel és tapasztattal (nem kell főállásúnak lennie)s

2 Oktatók a megfelelő végzettséggel és tapasztattal (nem kell főállásúnak lenniük)

3 Képzési helyszín(ek) és ügyfélszolgálat (lehet bérelt is)

4 Legalább 2 felnőttképzési szolgáltatás és ezek dokumentálása, valamint nyilvánosságra hozása

5 Legalább egy megvalósított és akkreditált képzés, teljesen ledokumentálva a felnőttképzési törvénynek és akkreditációs rendelet(ek)nek megfelelően

6 Minőségirányítási rendszer, amely alapján működik

7 Minőségpolitika, amelyet a cég/intézmény nyilvánosságra hozott

8 Minőségcélok az adott évre

9 Humánerőforrás-terv

10 Önértékelési rendszer

11 Önértékelési rendszer alapján megvalósított önértékelés

12 Önértékelés alapján elkészített fejlesztési terv

Amikor Ön ügyfelünk lesz, mindenre kap kész sablont, űrlapot, amit együtt az Ön cégére/intézményére szabunk.


Vannak-e ellenőrzések? Elveszíthetem az akkreditációt?

Igen és igen. A hatóság tervbe vette, hogy a jövőben minden akkreditált intézményt az akkreditáció érvényessége alatt (4 év) legalább egyszer ellenőrizzen. A programakkreditációt külön nem ellenőrzik, csak az intézményakkreditációs helyszíni szemlénél vagy ellenőrzésnél nézhetik meg, hogy azt tanítja-e a cég, amit a programakkreditációban beadott.

Az intézményakkreditációt az érvényesség négy éve alatt bármikor ellenőrizhetik. A hatóság tervezi az ellenőrzések megszaporítását, minden intézményt legalább évente egyszer terveznek ellenőrzni a Nemzeti Munkaügyi Hivataltól. Ha pályázik, vagy pályázati pénzt fognak Önnél, mint képzőnél elkölteni, akkor erre frekventáltabban lehet számítani. Ettől nem kell megijedni, erre fel kell készülni és akkor nem érhetik meglepetések.

Különösen sűrűn lehet számítani a felnőttképzésben változásokra, ezeket akkreditált intézményként fontos követni a jogszabályváltozásokat, mert különben könnyen jöhetnek a többszázezres büntetések.

A törvényi és a mindennapi életben történő változások követésére a Felnőttképzési Business Informátor a hírszerzés, profiktól, hogy mindig képben legyen és elkerülhesse a büntetéseket: www.fbi.info.hu

Az ellenőrzések során eddig kb. az ellenőrzött intézmények 30-40 %-tól elvették az intézményakkreditációt. A 2011-es jogszabályváltozások révén most már sok esetben "csak" büntetés lesz, amelynek mértéke a félmillió Ft-nál kezdődik. Erről bővebben: sok hasznos további információt talál az akkreditációs blogomon.
Hogy megtartsák az intézményakkreditációt, nagyon fontos, hogy úgy működjenek akkreditált intézményként, ahogy elő van írva. Az ügyfeleimet minden esetben felkészítem mindenre, amit tudniuk kell, ha lehet így fogalmazni, ráállítom őket egy "sínre", ha úgy működnek, nem lesz problémájuk az ellenőrzéssel sem.

Miért van szükségem tanácsadóra az akkreditációhoz?

Az akkreditáció, akár a program, akár az intézményakkreditációról van szó, nagyon kemény feladat.
Nem elég, hogy Önnek minden jogszabályt ismernie kell, egyáltalán azt össze kell szednie az elején, hogy melyik jogszabályokról van szó, de ezek után figyelembe kell vennie, hogy nem csak a jogszabályoknak, hanem a szakértői szemeknek, adott esetben szubjektív megítélésnek, bevett, de sehol le nem írt szakértői gyakorlatnak is meg kell felelnie.
Ezek a "bevett" sémák nem publikusak és sehol nem találja meg őket.

Igen, az akkreditációs folyamat rendkívül összetett dolog.
Ha saját maga, egyedül szeretne felkészülni, kösse fel a nadrágtartót.
Most megkérdezheti tőlem, hogy kedves Eszter, mégis, miért bízzam meg Önt, hogy végigvigye a cégemet, intézményemet az intézményakkreditáción?

Egyik kedves ügyfelem szavait szeretném idézni.
Az ügyfeleim intelligens emberek, az akkreditációs folyamatot egyedül is meg tudnák csinálni. Ha akarnák.

Amíg azzal szerencsétlenkednének és veszítenének időt és pénzt, hogy próbálnak rájönni, mit, hová, hogyan kell írni, beadni, kitölteni, aláírni, lepecsételni, az alatt az idő alatt sokkal több pénzt tudnak keresni azzal, hogy a saját munkájukat végzik, azt csinálják, amit szeretnek.


Ha úgy gondolja, hogy az ideje többet ér annál, hogy saját maga fogjon bele, bújja a jogszabályokat, próbálja kisillabizálni, mit akarnak Öntől, akkor itt a legjobb helyen jár, kérjen tájékoztatót, engedje meg, hogy segítsünk Önnek:Ide kattintva visszajuthat a főoldalra.